VERRUKKELIJKE WEEMOED

Evgeny Suvorkin & Ivana Poparic
Klassiek
17-09-2017 11:30

Evgeny Suvorkin en Ivana Poparic spelen klassiek repertoire op de bajan (de Russische chromatische knoppenaccordeon) en de cello. De accordeon lijkt misschien niet echt bij de klassieke muziek thuis te horen. Na twee eerdere concerten van Evgeny Suvorkin weten wij inmiddels beter. Het instrument is enorm geschikt om dit repertoire betekenisvol uit te kunnen voeren. Evgeny Suvorkin houdt zich er al zijn hele carričre mee bezig. Hij groeide op in de Russische muziektraditie en ontwikkelde op jonge leeftijd zijn techniek door het spelen van traditionele muziek. Rond zijn 16e koos hij voor de klassieke muziek. Hij studeerde accordeon aan het conservatorium van Nizjni Novgorod en studeerde er cum laude af. Zijn favoriete repertoire is dat van de romantiek, maar hij speelt net zo lief barok, klassiek en 20ste eeuwse werken. Daarbij kiest hij bij voorkeur stukken die nog niet eerder op de accordeon zijn gespeeld. Hij stopt veel energie in het omzetten van de oorspronkelijke instrumentatie naar de bajan, waarbij hij zo dicht mogelijk bij de originele partituren blijft. Dat is een kunst op zich. In dit eerste Cirkelconcert van het seizoen speelt Suvorkin samen met Ivana Poparic, die haar muziekopleiding in haar geboortestad Belgrado kreeg. Later studeerde zij cello in Keulen (waar zij net als Evgeny cum laude afstudeerde) en in Amsterdam. Zij won prijzen op verschillende toonaangevende Europese muziekconcoursen. De combinatie cello en accordeon is niet alledaags, maar biedt ongekende mogelijkheden. Evgeny en Ivana maken een keuze uit werken van Beethoven, Boccerini, Rachmaninov, Bartók, Piazzolla, Prokofiev en Sjostakovitsj.

Logo gemeente Heemskerk
[admin]